Verwijzing
Voor de behandeling heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. U moet hiervoor een afspraak maken met uw huisarts, die een inschatting maakt van de aard en de ernst van uw problemen. Sommige klachten kunnen in de praktijk van de huisarts behandeld worden door de praktijkondersteuner. De verwijsbrief dient u bij het eerste gesprek mee te nemen, dient gedateerd te zijn vóór ons eerste gesprek en bevat de volgende gegevens:
• Verwijzing naar de gespecialiseerde GGZ of generalistische basis GGZ
• Een door de huisarts benoemde DSM-stoornis, of een vermoeden daarvan.
Vergoede zorg
Ik heb met de volgende (overkoepelende) zorgverzekeraars een contract voor behandelingen in de generalistische en/of de gespecialiseerde GGZ: ASR, Zorg en Zekerheid, ONVZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis.
Tijdens de telefonische intake moeten wij uw verzekering altijd checken, omdat sommige verzekeraars (kleine) budgetten opleggen aan mij. Als het maximum van het budget is bereikt, kan ik geen patiënten van deze verzekeraar aannemen, ook al heb ik wel plaats.
Op dit moment wordt uw behandeling (na verwijzing door uw huisarts) volledig vergoed. U moet wel elk jaar een eigen risico betalen. Dit is afhankelijk van uw polis en wat u hierover heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar.
U kunt altijd bij mij navraag doen als het onduidelijk is hoe de vergoeding van uw behandeling verloopt.
Kosten zelf dragen?
Het is ook mogelijk de behandeling zelf te betalen. Dit is bijvoorbeeld nodig bij psychoanalyse (dit wordt sinds 2010 niet meer vergoed door de zorgverzekeraars) of bij bepaalde problemen waarvoor de zorgverzekeraars geen behandeling vergoeden. Ook kunt u voor de optie van zelf betalen kiezen als u bezwaar heeft tegen informatieverstrekking aan uw zorgverzekeraar (zie ook privacy- en klachtenregeling).
Bij Psychotherapie is mijn tarief 100% van het door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgestelde maximum tarief ( € 114,41 / uur ) voor de gespecialiseerde GGZ.
Bij Psychoanalyse zal het uiteindelijke uurtarief in onderling overleg met u worden vastgesteld. Dit is mede afhankelijk van uw inkomen en uw mogelijkheden.
De kosten (in het geval van psychotherapie, psychoanalyse) kunnen in bepaalde gevallen bij de belastingdienst als bijzondere ziektekosten worden opgegeven.
Voor overige, niet verzekerde zorg, (het zgn. OZP-tarief, 2021) hanteer ik € 114,41 per sessie.