Intakegesprek 
De kennismaking bestaat uit twee tot drie gesprekken. Samen brengen wij in kaart waar u nu precies last van heeft. Hoe is het ooit begonnen? Op welke manier wordt u gehinderd in uw dagelijks leven en wat wilt u daar aan doen? Tijdens deze gesprekken kijken we niet alleen naar uw klachten, maar ook naar andere aspecten: wat is uw levensgeschiedenis, hoe kijkt u naar u zelf en voor u belangrijke anderen?

In samenspraak met u breng ik een persoonlijk advies uit en stellen wij een behandelplan op. De behandeling kan variëren van cognitieve gedragstherapie, meer inzichtgevende, psychoanalytische therapievormen tot psychoanalyse.

Na de intake stuur ik, met uw toestemming, een brief naar de huisarts, met de relevante gegevens. Eenzelfde procedure houden wij ook aan bij beëindiging van de therapie.


De therapie 
In een individuele therapie leert u met uw klachten omgaan. Of u gaat dieper in op de achtergrond van uw problemen: doel is om inzicht te verwerven in het ontstaan van uw klachten en deze bij de basis aan te pakken. Een sessie in een individuele therapie duurt 45 minuten.

In de behandeling staan ondermeer centraal: de (vroegkinderlijke) ontwikkeling, de manier van hechten en contact maken, drijfveren, relatievorming, mogelijk onderliggende pathologie, maar ook de ‘eigen’ unieke en gezonde kanten. Wat maakt iemand tot de persoon die hij of zij is, hoe kan men zichzelf begrijpen vanuit de voorgeschiedenis? Leeft iemand zijn emoties, zoals agressie, op een constructieve manier uit of juist destructief? Tenslotte gaat behandeling ook over perspectief, welke ontwikkeling er mogelijk is en waar het aankomt op accepteren van de eigen beperkingen.


Psychologisch testonderzoek
In overleg met u kan met behulp van tests en vragenlijsten in kaart worden gebracht hoe uw klachten zich verhouden tot uw persoonlijkheid.

Medicatie
Ook is, in overleg met u, aanvullend onderzoek door een psychiater mogelijk. Dit kan middels een doorverwijzing van uw huisarts. Medicatie kan een goede ondersteuning van de therapie zijn, maar de ervaring leert dat dit lang niet altijd nodig is. De psychiater kan u informeren over de verschillende mogelijkheden en in overleg met u medicatie voorschrijven. In sommige gevallen is verwijzing niet nodig, maar kan medicatie voorgeschreven worden door de huisarts.